2013. január 7., hétfő

OUYA, az androidos játékkonzol

Az android nem elsősorban játék platform, de rendkívüli rugalmasságát és testre szabhatóságát mutatja, hogy  a mobil eszközök egyre erősebb grafikus chipjeit a programozók igyekeznek egyre szebb játékokkal megizzasztani.
Aki előzőleg játszott már PC-n, vagy játékkonzolon (pl. Wii, PS3, Xbox, PSP...) annak elég hamar feltűnik, hogy az érintőképernyő - finoman szólva - nem ideális játékok irányítására. Itt nincs semmiféle hardveres eszközünk (egér, vagy spéci kontroller sok gombbal), ami megkönnyítené a játékok vezérlését. A képernyőn lévő "szoftveres gombok" helyet vesznek el a játékból és ha lecsúszik róla a kezünk, egyszerűen nem reagál az eszköz.
Születtek már próbálkozások a kontrollerek és az okostelefonok összeházasítására (pl. Xbox kontroller vezérlése Androiddal), de az igazo játékélmény az (lenne), ha telefonunkat a TV-re csatlakoztathatnánk és vezeték nélkül irányíthatnánk a játékot.
Nos, ezt hozza el nekünk az OUYA,
az első igazi androidos játékkonzol, amiről mindent megtudhatsz az OUYAhungary.hu weboldalán.
Természetesen bemutatjukmi az OUYA, hogyan készül(t), milyen játékok várhatóak és persze sok hírt információt találsz itt, mindezt magyar nyelven.
És hogy miért használtam többesszám első személyt az előző mondatban? Mert a weboldal születésénél magam is bábáskodtam és társszerkesztőként részt veszek az oldal építésében.

Meggyőződésem, hogy a 2013-as év egyik "nagy durranása" az OUYA, Android fronton mindenképpen. Hogy miért? Mert...

  • olcsó (100USD + 20USD postaköltség) 
  • szép(!), 
  • játékra teremtett (Tegra3 chipset, HD minőségű grafikával, itt megnézhetitek, mit tud a cucc), 
  • csendesebb, mint a bármely TV-s konzol (nincs benne optikai meghajtó, alig igényel hűtést)
  • "zöld" hardver (alig fogyaszt pár wattot),
  • a játékok is ingyenesek, vagy pár száz forintért megvehetőek (nem úgy mint a többi konzolnál, ahol gyakran tízezer forintnál is többet kell leszurkolnunk egy újdonságért).

Megjelenése április elején várható, természetesen készülök egy teszttel! :)

És még egy Tegra3 demo. HD-ben nézd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése