2013. december 10., kedd

QNAP vagy Synology? Prémium NAS otthonra

A korábbi írásomban bemutatott WD My Cloud egy alapszintű, versenyképes árú eszköz, számos komolyabb funkció azonban hiányzik belőle. Kétségtelen, hogy ezek egy része, pl. a torrent "belehekkelhető", azonban aki nem akar kockáztatni és ezzel vesződni, illetve másra is vágyik (web- és email szerver, VPN átjáró, biztonsági kamera üzemeltetés, vírusvédelem...) és úgy dönt, hogy egy kiemelkedő megbízhatóságú, prémium szoftver ellátottságú NAS vásárlására szánja kemény munkával megkeresett forintjait, jól tesz, ha szétnéz a Synology vagy a QNAP háza táján.



QNAP TS 112
Persze sokan mások is gyártanak NAS-t, azonban a fenti két cég fő tevékenysége a NAS gyártás, ezzel váltak ismertté világszerte, ezért kifinomult, stabil, megbízható, erős ugyanakkor kis energiafogyasztású eszközöket adnak kezünkbe, mindezt a saját maguk által fejlesztett operációs rendszerrel és széles körű szoftver támogatással.

Egy háztartás számára - ha adataink biztonsági mentése a cél és max. 4TB tárhellyel megelégszünk - megfelelő lehet egy 1 fiókos NAS, de aki a biztonságra vagy még nagyobb tárhelyre hajt, vehet többfiókosat is. Ekkor jelentősen megdobja a költségeket, hogy még egy (vagy több)  HDD-t kell vennünk, valamint a "doboz" alapára is magasabb, természetesen a fogyasztás is ennek megfelelően megnő. A fentiek miatt én az 1 fiókos megoldásokra fókuszálok, de természetesen a kínálatban - némileg drágábban - megtalálhatjuk a 2 fiókosakat is. 

Belépő a prémium NAS-ok világába

Az prémium NAS-ok világába nem olcsó a belépő: 35-45 ezer forint körüli összeget kell a kasszánál hagyni a "dobozért", amiben még nincs is tároló (a szakirodalom a WD RED HDD-ket ajánlja erre a célra, mert halkak, hűvösek és alig rezonálnak). 
Mi kerül ezen ennyibe? - kérdezhetik sokan. Nos, itt nem csak a hardverért, hanem a szoftverért is fizetünk: mindkét cég igen hasonló funkciókat ad, némileg eltérő dizájnnal. Az operációs rendszer teljesen saját fejlesztés, rendszeres hibajavítással, optimalizációval, kapcsolódó okostelefonos alkalmazásokkal, ennek költségét (és a vele járó előnyöket is) megfizetjük a vásárláskor.

QNAP NAS monitor -NAS-unk állapotát mobil eszközről is követhetjük
Synology DS Photo - NAS-os fotótárunkat mobilról is elérjük

A felhasználói felületet bárki "élőben" is kipróbálhatja, mielőtt bevásárol: a Synology DSM és a QNAP QTS demója egyaránt elérhető online, így képet kaphatunk arról, mennyi mindenre is használhatóak ezek a masinák...

Synology DS 112j
A Synology a DS 112j-vel száll harcba (1.0GHz CPU, 128MB RAM), ahol a számozás első jegye a meghajtó helyek számát, a 2-3. jegy a modellévet jelöli (2012), a j betű a "Junior", azaz a belépő szintet jelöli. A processzor még csak-csak rendben, azonban a RAM kevéske, főleg, ha az operációs rendszer adta számos lehetőséget kihasználjuk. Előnye, hogy fogyasztása igen kedvező, mindössze 12W működés közben, parkolt HDD-vel pedig csak 4W! Ebben a kategóriában a Syno csak USB 2.0 portot ad és az eSATA is hiányzik, így a külső eszközre írás igencsak lassú lehet. Ára manapság 43ezer forint körül jár. Fontos pozitívum, hogy mindehhez magyar nyelvű támogatás is van hazai weboldallal és fórummal, ezt bizony a QNAP nem mondhatja el magáról. Igaz, a QNAP NAS szoftvere - a Synohoz hasonlóan - magyar nyelven is tud. 


A QNAP eszközét TS 112-nek hívják, az első számjegy a fiókok száma, a 2-3. jegy a modellcsalád jelölése, az x12-es a belépő szint. De milyen jó belépő! Itt már 1.2GHz-es CPU és 256MB RAM jár "alapáron". USB-ből ugyan csak 2.0-s van, de találunk eSATA-t, ami jóval gyorsabb kapcsolatot biztosít. Hihetetlen, de a QNAP áramfelvétele még a Syno-ét és alulmúlja, mindössze 7/5W! A meglepetés akkor ér, amikor az árcédulát megnézzük: a QNAP jelenleg 36ezer forint körül kapható, ez kb. 15%-kal olcsóbb a 112j-nél!

Akkor hát Synology vagy QNAP?

A Syno és a QNAP két eltérő területen győzedelmeskedik, miközben számos dologban mindketten igen jók: a szoftver támogatás, a megbízható működés, a halk üzem egyaránt mindkét oldal sajátja.
A Synology előnye a kiváló, magyar nyelvű weblap és fórum, valamint az ehhez kapcsolódó hazai termék támogatás. A QNAP viszont a hardverben és az árban jobb: erősebb processzort, dupla méretű RAM-ot, eSATA-t és emellé kisebb fogyasztást is biztosít.

Mindezt az alábbi táblázat is szemlélteti:

TípusFogyasztásCPU GHzCPU TípusaRAMJellemző ár (PCX.hu)Egyéb
TS1127/51,2Kirkwood 6281 1.2256 DDR236 000esata, usb2
DS112j12/41,0Kirkwood 6281 1.0128 DDR243 000usb2


A döntés tehát egyéni preferencia és pénztárca kérdése.

Természetesen léteznek ennél erősebb, de még mindig igen takarékos és halk, otthonra való NAS-ok, amik 1.6-2.0 GHz-es CPU-t, valamint 512MB RAM-ot tartalmaznak. Ezeket egyszerre akár több komolyabb feladattal is megterhelhetjük, szerencsés esetben akár 100MB/s feletti olvasási tempót biztosítanak. Ezek azonban már egy másik árkategóriába (50e+) tartoznak, ami a következő cikk témája...




2 megjegyzés: