2013. november 4., hétfő

WD My Cloud - szeretek NASolni!

WD My Cloud NAS - a trónkövetelő
Az IT világában jártasak már tudják, nincs helyesírási hiba a címben, most nem az édesség evésről lesz szó, bár azt is szeretem! :)


Mi az a NAS?


A Network Attached Storage angol mozaikszó egy speciális hálózati "miniszámítógépet" és egy (vagy több) hozzá csatolt adattárolót (HDD) takar, amelynek tartalmát (pl. fotókat, filmeket...) hálózatba kötve szabályozott módon érhetnek el a hálózat felhasználói, emellett maga a NAS számos különleges feladat elvégzésére is használható.

Lássuk mennyi mindenre is használható egy ilyen eszköz...



Mire jó?


Például erre:




Emellett persze - típustól függően - számos más feladat elvégzésére is "befoghatjuk" a NAS-t:

  • File tárolására, megosztásra, file-ok központi elérhetővé tételére a hálózat tagjai számára. Így az adott állomány megosztásához nem szükséges egy PC folyamatos működése, például családi fotóalbumunkat bármelyik eszközről - akár tabletről, mobiltelefonról is - bármikor megtekinthetjük.
  • Archiválásra, adataink védelmére: a gépünkön lévő értékes adatokat a NAS-ra archiválhatjuk, ezzel létrehozva egy biztonsági másolatot. Értékes adataink tehát a rendszer összeomláskor, vagy gépünk meghibásodásakor is elérhetőek maradnak. Mindezt számos módon ütemezhetjük, automatizálhatjuk (napi, heti mentések, könyvtárak kiválasztása...), ezért is sokkal jobb, mint egy külső merevlemez.
  • Multimédia anyagok továbbítása (streaming), magyarul a családi nyaralás videóját kényelmesen végignézhetjük tabletünkkel, a fotelból, úgy, hogy a file fizikailag a NAS-on van, nem terheli mobil eszközünk szűkös tárhelyét és erőforrását.
  • A file-okat távolról (azaz nem az otthoni hálózatunkról) is elérhetjük, ez olyan, mintha saját felhőnk lenne. Aki tehát nem bízik a nyilvános tárhelyekben (Google Drive, Dropbox, SkyDrive...), ezzel biztonságosabban teheti hozzáférhetővé saját adatait. 
  • Nyomtatók megosztása, így nem kell egy PC-t folyamatosan üzemeltetnünk, nyomtatónk bármikor, bárki számára elérhető lehet.
  • Egyéb különleges feladatokra, például IP kamera lakásunk megfigyelésére és a videó rögzítésére, P2P megosztásra (torrentezés), webszerver és még megannyi más, aminek csak NAS-unk hardveres és szoftveres képességei (ára) szab határt.

    Mivel a NAS-t hálózatunk tagjai a routerünkön keresztül érhetik el, ezért a fentiekhez ajánlott egy gyors, N-es wifi routergigabites portokkal, valamint a két eszköz összekapcsolásához egy CAT6 hálózati kábel. Ezek hiányában a rendszer ezen elemei korlátozhatják NAS-unk sebességét.


Miért NAS-t? 

  • Fogyasztás: egy NAS sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy működő "normál" PC, ezért az adott célra jóval környezet- és pénztárca barátabb. Nagyságrendileg azt lehet mondani, hogy egy nyugalomban lévő átlagos PC 80W körül fogyaszt (monitor nélkül), míg egy csúcson járó NAS 12-20W körül, azaz durván 15-20%-ról beszélhetünk, de igazságosabb, ha az asztali PC fogyasztását egy tipikus NAS-os feladatra (pl. film lejátszása, file másolás...) adjuk meg, ekkor legalább 20-50 Wattal nagyobb fogyasztásra számíthatunk.
    Fordítsuk le ezt a pénztárcánkra, mondjuk 1 hónapra, napi 8 óra üzemidővel számolva 240 óra adódik. 1kW áram ára kb. 45Ft. 1 hónap alatt egy NAS (80%-os nyugalmi 5W fogyasztással, 20%-os csúccsal számolva) átlagban 7W-ot fogyaszt, egy PC ugyanilyen körülmények között 90W-ot, azaz a NAS 1,7kW-ot, a PC 21,6kW-ot fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a NAS havi áramdíja 77Ft, a PC-é 972Ft, több mint tízszeres, havi közel 1000 forintos eltérés.
    Persze, a PC-t több mindenre használhatjuk, olyanra is, amit a NAS-sal nem tudunk megtenni, de ha bizonyos funkciókat NAS-sal végeztetünk el, PC-nket kevesebbet használjuk majd, így évente akár több ezer forintot is spórolhatunk a villanyszámlán. 
  • Zajszint: a NAS sokkal csendesebb, mint a PC, ami nagy előny, ha kicsi a lakásunk, vagy ha csak a hálószobában tudjuk elhelyezni a gépet. Ennek oka, hogy a kisebb fogyasztás kisebb hőtermeléssel jár, azaz kisebb (=csendesebb) ventilátor is elég hozzá. Sőt, a legújabb NAS-okat igen takarékos mobil (ARM) processzorokra építik, így egyáltalán nincs bennük ventilátor, ezáltal zajuk is minimális, csupán a HDD zaját halljuk, de abból is vannak igazán csendes, NAS-hoz tervezett, nem melegedő változatok, pl. a WD Red széria.
  • Adatbiztonság: a fentiekben már érintettük, a lényeg, hogy a NAS segítségével PC-nk elhalálozása esetén is visszaállíthatóak adataink. A biztonság tovább fokozható két- vagy többlemezes NAS használatával, ahol a megfelelő beállításokkal a NAS egyik merevlemezének tönkremenetelekor a másik merevlemez(ek)en megmaradnak adataink, de otthoni környezetben a legtöbb esetekben bőven elegendő a PC + 1 HDD NAS összeállítás, hiszen kicsi az esélye, hogy egyszerre megy tönkre mindkettő, illetve egy ilyen esemény esetében (pl. tűzkár, lopás...) lényegében mindegy, hány lemezes NAS-unk is van... Ezen esetekben a biztos megoldást a felhő alapú tárhelyek jelentik (lásd feljebb), de ott adataink titkossága iránt aggódhatunk. 
  • Elérhetőség és kényelem: a NAS gyakorlatilag folyamatosan működhet, ha nem használják, "elaltatja magát", így fogyasztása minimálisra csökken. Egy hálózati kérés beérkeztekor "szolgálatba áll", így a rajta lévő fileok mindig elérhetőek. Gondoljunk bele, ha mindehhez egy PC-t kéne folyamatosan üzemeltetnünk...
    Emellett a fileok mentését, szinkronizálását is automatikusan intézi, tehát ezzel sem kell vesződnünk (miután egyszer beállítottuk).


Melyik NAS-t vegyem?

Ahány ember, annyi igény és a NAS piac igencsak sokszínű. 2013 novemberében találunk NAS-t 20 ezer forint alatt is, de ha igazán megbízható és sokoldalú megoldást keresünk, valamint, ha a pénztárcánk megengedi, inkább a nevesebb gyártók termékei között nézzünk szét, ebben jó segítséget adhat a Prohardver "Melyik NAS-t vegyem?" topicja. Fontos, hogy a legtöbb NAS tárhely nélkül kapható, azaz az árhoz hozzá kell adnunk az általunk szükségesnek vélt tároló árát (pl. egy 2TB-os HDD ára kb. megegyezik egy belépőszintű NAS árával).
Teljesen szubjektív a dolog, de talán másoknak is segít, ha leírom, hogy számomra egy családi NAS-sal szemben támasztott legfontosabb követelmények a következők:
  • Fogyasszon keveset, csúcson is 20W alatt legyen, hiszen a NAS sokat megy, ne dobja meg a családi villanyszámlát havi sok száz forinttal.
  • Csendes legyen, lehetőleg ne is legyen benne ventilátor.
  • Legyen elég erős hardvere, akár fullHD videók megosztásához is, hiszen már a jobb mobiltelefonok is ilyen felbontásban készítik a felvételeket. Ne akadozzon akkor sem, ha egyszerre többen, vagy többféle feladatra használják, például valaki videót néz, miközben a NAS a másik gép adatait archiválja.
  • Szoftveresen friss, és sokoldalú de ne túl bonyolult legyen.
  • Legyen "mobilkész", azaz nyújtson szoftveres támogatást a mobiltelefonok és tabletek számára is, hiszen ezek is hálózatunk tagjai.
  • Ár/érték aránya jó legyen (a fentiek mellett ne legyen túl drága), emiatt megfelelő az 1 fiókos kivitel is. 
Synology 112j - az egyik legjobb 1 fiókos NAS
Nehéz minden fenti szempontnak megfelelő NAS-t találni, valószínűleg, ha pár hónappal korábban nézelődöm, a Synology 112j-re esett volna a választásom, amely egy kiemelkedően megbízható, elismert márka, emellett és szoftveresen kellően okos eszköz, sőt még keveset is fogyaszt. Akkor hol a hiba? A versenyképes ár érdekében hardveresen kicsit "lebutították" (1 magos, 1GHz-es CPU, 128MB memória), nagytesója a Synology 112  (1,6GHz, 256MB memória) közel 60 ezerbe kerül, ami a 112j 40ezres árához képest tetemes különbség, és ebben még nincs HDD sem. Az ár mellett számomra lényeges hátrány, hogy a Syno 112j aktív hűtést igényel, ventilátora ezért folyamatosan forog, igaz, hőfoktól függő zajjal, így - ha nem is hangos - egy csendes szobában folyamatosan hallható lehet.

Van olyan eszköz, amely minden fenti szempontnak megfelel? 

Most már igen, hiszen 2013 novemberétől kapható a Western Digital My Cloud, amely a korábbi My Book Live szériát váltja. Mit ad nekünk a My Cloud?
  • Modern, gyors hardvert: a duplamagos 2x800MHz-es ARM Cortex A9 CPU a kategórában kiemelkedő sebességet biztosít
  • 256MB memóriát (ez például duplája a Synology 112j-nek)
  • Gyors írási és olvasási sebességetgigabites router és kábel esetén 51-62MB/sec, ez persze tesztenként változó, van olyan mérés is, ahol az 1 fiókos NAS-ok sebességbajnokának nevezik
  • Alacsony fogyasztást: terhelten is mindössze 12 Wattot fogyaszt
  • Ventilátor nélküli, szupercsendes működést
  • Kifejezetten NAS-okhoz tervezett 2 vagy 3TB-os WD Red merevlemezt, ezzel az egész eszköz zajkibocsátását sikerült minimálisra csökkenteni
  • Kezeli a mobil eszközöket is, a mobil szoftvereket is rendszeresen frissítik, javítják
  • Kis méretű: 171*140*79mm mindössze
  • Szép (ez persze szubjektív), mondjuk feketében is lehetne :-/
  • USB 3.0 csatlakozása is van, ez a legtöbb konkurens esetében nincs így. Az ennek segítségével biztosított SafePoint szolgáltatással külső merevlemezt csatlakoztathatunk, amelyre így szupergyorsan tudunk további biztonsági mentést készíteni a NAS tartalmáról, amit aztán biztonságos helyen tárolhatunk.
  • Az árában már benne van egy 2 vagy 3TB-os szuper merevlemez (WD Red) ára, tehát összehasonlítani is így érdemes a konkurenciával
Hamarosan, még Karácsony előtt érkezik a WD My Cloud 4TB kapacitással, így az is megtalálja számítását, akinek a 3TB kevés. Persze, mindez csak akkor igaz, ha a jó árért cserébe megelégszünk a My Cloud alapszintű szoftveres tudásával, ugyanis a Synology vagy QNAP NAS-ok ezen a téren fényévekkel a My Cloud előtt járnak. Erről majd legközelebb...


3 megjegyzés:

  1. jó cikk, de pár szempontot még érdemes figyelembe venni a NASolásnál.

    1. jó tudni, hogy milyen fájlrendszert, formázást használ a NAS, mivel ha neadjisten bedöglik, nem mindegy, hogy csak ugyanolyan eszközzel váltható ki, vagy a HDD-t kivéve egy külső illesztővel rá lehet kötni PCre is a cuccot. a NAS-ok egy része linuxos partícionálást, fájlrendszert (ext3/4) használ, amit egy windowsos gépre rákötve csak nézni lehet, mint a moziban.

    2. az sem mindegy, milyen szolgáltatásokat kínál a NAS. az SMB/Samba/CIFS (windows share) és az FTP elérés általában alap, de sokszor ez nem elég. az okostévék, mobileszközök a DLNA protokollt szokták előnyben részesíteni, ha azt a NAS nem tudja, a nem-számítógépes (mobil, okostévé, tablet stb) elérést lényegesen nehezebb összehozni, ha egyáltalán lehet. sok NAS kínál beépített torrent klienst, ami nagymértékben egyszerűsíti a khm, féllegális tévézést, ehhez viszont nem árt, ha a router ismeri valamelyik "portlyukasztó" protokollt (pl. uPnP), és a NAS is azzal működik. a biztonságos távoli hozzáféréshez szintén nem árt, ha tudja az SFTP vagy SCP protokollt a NAS.

    ide tartozik még az is, hogy van olyan NAS, amelyik médialejátszóként is üzemel, ilyenkor meg nem árt megnézni, milyen médiatípusokat támogat (manapság már elvárható az mp4, wmv és xvid videókódolás, hangban az mp3, aac, wav és ogg formátumok, konténerben az mp4, avi, mkv és ts/vob formátumok, képekben pedig a jpeg és png formátumok támogatása), milyen kimenettel rendelkezik (a mai tévékhez egy hdmi csatlakozás már elég).

    3. távoli elérés: mivel a legtöbbször dinamikus IP címes kapcsolattal van felkapcsolva az otthoni hálózat a netre, vagy a routernek, vagy a NAS-nak rendelkeznie kell DDNS (pl. dyndns.org) klienssel, hogy egyáltalán elérhető legyen a gép számunkra az úton. persze ennek biztonsági kockázatai vannak, úgyhogy nem árt, ha a NAS firmware-je egyrészt biztonságos, másrészt könnyen frissíthető, ha biztonsági rést találnak benne -- ehhez persze az is kell, hogy a NAS-t gyártó cég még akár évekkel a modell piacra dobása után is nyújt szoftveres támogatást az egységhez.

    4. nem mindegy, hova rakjuk: még a passzív hűtésű egységeknek is kell egy kis légtér, hogy ne melegedjenek túl, úgyhogy egy szekrény mélyére, vagy egy zsúfolt könyvespolcba tuszkolva szinte garantált az idő előtti merevlemez-halál. ezt majd csak a nagy kapacitású SSD-t használata fogja tudni kiváltani, de az még sok idő, mire azok elérhető árba kerülnek.

    VálaszTörlés
  2. A 2 fiókosról szóló hírt honnan vetted??? Most készülök venni egy Zyxel 325-öt és átalakítani a hűtését, de hááát akkor nem is tudom?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia bszabi!
      http://community.wd.com/t5/WD-My-Cloud/4TB-My-Cloud/td-p/600313
      Itt találsz utalás az (USA beli) novemberi megjelenésre. Tekintve, hogy az 1 fiókos változtatok 2-4 hét múlva itthon is megjelentek, valószínűsíthető a karácsony előtti európai start.
      A 4TB-s változat már fent van a www.wdc.com oldalon.

      Törlés