2014. május 27., kedd

Vodafone R208 feltöltős roaming tapasztalatok

Korábban cikkeztem már a külföldi roaming lehetőségekről, nemrégiben a gyakorlatban is módom volt kipróbálni egy Vodafone R208 (alias Huawei 5756) MiFi készüléket. (Az R208-ra az egyik apróhirdetési oldalon találtam rá,  az új árnál jelentősen olcsóbban. A kínálat bőséges, könnyen lehet garanciális példányt is találni.) Lássuk tehát a gyakorlati tapasztalatokat...


A Voda akciós, ingyenes, feltöltős SIM-jét rendeltem meg hozzá, ami ugyan majdnem két hétig "utazott", de a végén csak megérkezett. Fel is töltöttem a Vitamax Perc & Net tarifával, 3000 forintért, ebből 3 napra, napi 100MB-os külföldi net vásárolható az Európa Napijegy segítségével (990Ft/nap). Emellett ezért a feltöltésért jár pluszban 500MB belföldi internet is (5000-ért 1GB-ot kapunk, ez mostanság a legjobb a hazai prepaid piacon).

Külföldön megnyugtató, hogy a vodafone.hu oldalt (és annak "tartozékait") ingyenesen és korlátlanul is elérjük, így, ha valaki nem jegyezte fel előre az Európa Napijegy rendelési kódját, kint is utánanézhet. A varázsszó KEUNAPI, azaz feltöltőKártyás EUrópa NAPIjegy, ezt kell elküldenünk a modemmel, amit adminként való bejelentkezés után az SMS menüpontból tudunk megtenni.
Erre szinte azonnal érkezik a válasz, miszerint éjfélig aktiválták a szolgáltatást, amivel hazai perc és SMS díjak mellett (ami ugye feltöltő kártya esetén nem túl kedvező, közel 50 forint) 100MB adatot is felhasználhatunk. Fontos, hogy mindezt magyar idő szerint éjfélig tehetjük, időeltolódás esetén kalkuláljunk ezzel!

A fentiek miatt érdemes már rögtön ébredéskor megrendelni a Napijegyet és az ágyból (egy kávé mellett :) átnézni leveleinket. A nap folyamán az R208-as remekül teljesített: a hátizsákban folyamatosan be volt kapcsolva, néha 8-10 órán át, eközben párszor elolvastam a leveleket, google térképen navigáltam, rendszerint egy vagy két, egyenként néhány perces skype videohívást indítottam.

Az egészben a legklasszabb a "szabadság érzése" volt: nem kellett Wifi hotspotokra vadászni, a videohívásokkal és a fényképek azonnali elküldésével "élőben" beszámolhattam az ismerősöknek az elményekről, az adott nevezetesség közeléből.



Az egyetlen negatív tapasztalat az volt, hogy egy hosszabbra sikerült (20 perc) nap végi videohívás után csak este, a szállodában vettem észre, hogy 3 új SMS-t kaptam a Mifin, miszerint

  1. Elértem az adatlimit 80%-át (köszi, ez tök jó)
  2. Elértem az adatlimit 100%-át (pech, de ezért fizettem, így oké)
  3. Átváltottak forgalom alapú adat roaming díjcsomagram (60Ft/100kB, azaz 600Ft/1MB), így teljes feltöltött egyenlegem elfogyott (több ezer forint néhány megabájtért cserébe).


Tehát adott a hazai piacon egy remek ár/érték arányú szolgáltatás, amihez bárki, hűségidő nélkül hozzáférhet, így elvileg már egy rövidebb külföldi útra is érdemes lehet megrendelni az "ingyen SIM"-et. Ugyanakkor automatikus kontroll hiánya igen fájó pont: ha az SMS-eket nem ellenőrizzük rendszeresen (például mert nem saját telefonunkban, hanem egy MiFi-ben használjuk a kártyát megosztva a netet útitársainkkal), a figyelmeztetésekről csak késve értesülünk, és a 600 forint/megabájtos tarifa az egész költségelőnyt komoly hátránnyá fordítja át.

A Voda előfizetőknek sokkal kellemesebb a helyzetük, hiszen ők a Napijeggyel akár teljes havi adatforgalmukat felhasználhatják, emellett pedig automatikusan megszakad az adatkapcsolat, amint elfogyott a keret.
Na ez az, ami nem jár a feltöltősöknek, pont azoknak, akik alapvetően a költségek kontrollja miatt dönten(én)ek a prepaid tarifák mellett. Az sem megoldás, hogy napi 1000Ft-tal töltjük fel a kártyánkat, mert a minimum feltöltési összeg 2000Ft, így túlforgalmazás esetén (a napi SMS elküldése után fennmaradó) 1010 Forintot gyorsan elveszíthetjük. Az előfizetéses tarifákhoz adott roaming díjkorlátozás sem működik a feltöltős tarifákkal (amúgy is 3000Ft lenne a minimum limit), így ez is kiesett, mint lehetőség.

Ott van még a Netinfo (csak vodás SIM-mel), ami remek lehetőség mind az egyenleg, mind pedig az adathasználati limit követésére külföldről is ingyenesen, de ez sem automatikus, ehhez is emberi közreműködés kell.
Igen, a hazai piacon, mert külföldön ott az adott ország szolgáltatóinak belföldi ajánlata, ami adatforgalom terén jóval kedvezőbb, de természetesen ennek is van hátránya (sorban állás, üzlet keresése, független készülék kell hozzá, a saját számunkra érkező hívásainkat és SMS-einket nem tudjuk fogadni, hacsak nincs dual SIM-es készülékünk, vagy két telefonunk).

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy adott egy remek ár/érték arányú csomag, amit bárki könnyen hozzáférhet (0 forintért postázzák a SIM-et, nincs havidíj és hűség), ugyanakkor komoly hiányossága, hogy az adathasználat a felhasználó által automatikusan nem kontrollálható, csupán az SMS-ek és a Netinfo figyelése marad. Amennyiben nem tudjuk folyamatosan figyelni az üzeneteinket (pl. mert Mifit használunk, vagy telefonunkkal osztjuk meg a netet és az nincs kezünk ügyében), koránt sem olyan olcsó már a vodafone-os Európa Napijegy.  

Megoldás lehetne az előfizetőknél működő roaming adat tiltás bevezetése a Napijegy adatmennyiségének felhasználásakor, de erre jelenleg nincs lehetőség. Reméljük, vodafone-osok is olvassák e bejegyzést és nem kell az EU-s egységes roaming díjak bevezetéséig (elvileg 2015 nyara) várnunk a kényelmes, kontrollálható külföldi netezéssel.

Neked is van adat roaming tapasztalatod? Mondd el, szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése